BUĞDAY SAMANI

  • Buğday samanı, tarım ve hayvancılıkta çok yaygın kullanılan bir yan üründür.
  • Buğday hasadından sonra taneler alındıktan sonra geriye kalan sap, başak kılçıkları ve yapraklardan oluşan bitki artığıdır.
  • Kuru, lifli ve düşük besin değerine sahip bir kaba yemdir.

Besin İçeriği:

  • Protein oranı çok düşüktür: %2–4 civarında.
  • Sindirilebilir enerji değeri de düşüktür.
  • Lif oranı yüksektir (geviş getiren hayvanlarda sindirim sistemini çalıştırmak için faydalıdır).
  • Vitamin ve mineral bakımından fakirdir.

Kullanım Alanları:

  • Süt ve besi sığırlarının rasyonlarında düşük oranda yer alır.
  • Özellikle geviş getirmeyi teşvik eder ve rumen sağlığına destek olur.
  • Küçükbaş hayvanlarda da kış döneminde yaygın şekilde verilir.
  • Altlık olarak, ahırlarda hayvanların altına serilir.
  • Yakacak ve inşaat malzemesi olarak da bazı bölgelerde kullanılır.

Kullanım Şekli:

  • Besin değeri düşüktür, tek başına verildiğinde hayvanın enerji ve protein ihtiyacını karşılamaz.
  • Mutlaka mısır silajı, yonca, fiğ otu, fabrika yemi gibi zengin yemlerle
  • Tozlu ve küflü saman kullanılmamalıdır (solunum yolu hastalıklarına yol açabilir).
  • Süt sığırlarında, %5–10 civarı.
  • Besi sığırlarında, %10–15 civarı.
  • Küçükbaşlarda, %20’ye kadar çıkabilir, ama enerji-protein takviyesi şarttır.