ARPA SAMANI

  • Arpa samanı, arpa hasadından sonra taneleri ayrıldıktan sonra geriye kalan sap, yaprak ve başak artıklarından oluşan kaba yemdir. Buğday samanına çok benzer ama bazı farklı özellikleri vardır.
  • Arpa bitkisinin hasadından sonra elde edilen bitki saplarının kurutulmasıyla oluşur.
  • Genellikle sarımsı-kahverengi
  • Hayvancılıkta yaygın şekilde kullanılır.

Besin İçeriği:

  • Protein oranı buğday samanına göre biraz daha yüksektir: %3–5 civarı.
  • Enerji değeri de buğday samanından bir miktar daha iyidir.
  • Lif oranı yüksektir, sindirim sistemini çalıştırır.
  • Vitamin ve mineral bakımından fakirdir.

Kullanım Alanları:

  • Besi ve süt sığırlarında, kaba yem kaynağı olarak düşük oranda kullanılır.
  • Küçükbaşlarda (koyun-keçi), kış döneminde yaygın verilir.
  • At yetiştiriciliğinde de buğday samanına alternatif olarak tercih edilebilir.
  • Ahırlarda altlık olarak da kullanılır.

Kullanım Şekli:

  • Besin değeri sınırlı olduğundan tek başına verilmemeli, mutlaka mısır silajı, yonca, fiğ otu veya fabrika yemleri ile desteklenmelidir.
  • Küflü ve nemli saman kullanılmamalıdır.
  • Buğday samanına göre daha yumuşak ve sindirilebilir yapıya sahiptir.
  • Hayvanlar tarafından daha iştahla tüketilir.
  • Daha az tozlu olabilir.
  • Süt sığırları, %5–10 civarı.
  • Besi sığırları, %10–15 civarı.
  • Küçükbaşlarda, %15–20’ye kadar çıkabilir.